måndag 12 mars 2012

Skånes godaste äppelkaka ( och smartaste)

Den här äppelkakan är faktiskt smått genial. Förutom att den är löjligt god, är den fiffig så den görs på återanvända kanelbullar. Den är så god att den utsågs till godast i Skåne, på Fredriksdal i fjol. Och som att det inte vore nog så är den superenkel. Lätt recept och inga konstiga moment. Alla fik som säljer kanelbullar borde faktiskt ha den. För alla som har fik vet att det alltid blir bullar över på kvällen, som är alldeles för torra och tradiga att sälja dagen efter. Men de bullarna låter man stå och torka på ugnen eller annan varm plats och sen kör man i mixern till ett grovt skorpmjöl.

Ja man kan såklart ha torra kanelbullar även om man INTE har fik, så här kommer receptet.

Skånes godaste äppelkaka 2011
2 runda springformar

250 g torkade kanelbullesmulor
250 g blandade hackade nötter (tex hasselnöt, mandel, valnöt, solrosfrön, pecannötter)
250 g farinsocker
250 g smör

Skär smöret i små tärningar. Häll sedan allt i en skål och nyp ihop till en smulig deg.
Lägg hälften av smulet i botten på formarna. Skala och skiva 4-6 äpplen ( beroende på storlek) och lägg ovanpå. Toppa med resten av smulet. In i ugnen i 15 min ca 180 grader.Ta ut och hyvla över lite kallt smör och grädda sen 5 minuter till.

Servera med vaniljvisp eller halvsmält vaniljglass
HERREGUUUUD.... ja ni fattar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar